Ι. ΙΛΙΓΓΟΣ & ΕΜΒΟΕΣ
Δυο συμπτώματα μιας νόσου του έσω ωτός.
ΙΛΙΓΓΟΣ: Είναι ένα ψευδές αίσθημα περιστροφικής κίνησης των αντικειμένων που τον περιβάλουν ή του ίδιου του ασθενούς γύρο από τα αντικείμενα.
ΕΜΒΟΕΣ: Καλούνται οι ήχοι οι οποίοι ακούγονται στο αυτί ή ακαθόριστα εις την κεφαλήν.
Παρακάτω αναφέρονται οι συνηθέστερες παθήσεις που δημιουργούν ίλιγγο:
Α. ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
1.Λαβορινθίτιδα
2.Νόσος του ΜΕΝΝΙΕRE
3.Κατάγματα του κροταφικού
4.Οξεία κώφωση
5.Αιμορραγία του λαβυρίνθου
6.Αιθούσια νευρωνίτιδα
7.Ακουστικό νευρίνωμα
8.Όγκοι του αυτιού
9.Διάφορα φάρμακα (αμινογλυκοσίδες)
10.Χειρουργικές επεμβάσεις του μέσου ωτός
11.Αναβολεκτομή - ωτοσκλήρυνση
12.Διαταραχές αιματώσεως οπίσθιου λαβύρινθου
Β. ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
1.Σκλήρυνση κατά πλάκας
2.Υπέρταση
3.Επιληψία
4.Μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης)
5.Σπονδυλοβασική ανεπάρκεια
6.Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
7.Εγκεφαλική θρόμβωση - εμβολή
8.Εγκεφαλική αιμορραγία
9.Εγκεφαλίτιδες
10.Αγγειοπάθειες (ανεύρυσμα - αρτηριοσκλήρυνση)
11.Ενδοκρονιακοί όγκοι
12.Φάρμακα (Βαρβιτουρικά, Υδράργυρος)
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΩΝ
Α. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΜΒΟΕΣ (αυτές που ακούγονται μόνο από τον ασθενή)
1.ΕΜΒΟΕΣ & ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΟΣ: Πιθανώς βλάβη του μέσου ή του έξω ωτός.
2.ΕΜΒΟΕΣ & ΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΣ ΒΑΡΗΚΟΪΑ: Πιθανώς βλάβη του κοχλία η του ακουστικού νεύρου .
3.ΕΜΒΟΕΣ & ΔΙΠΛΑΚΟΥΣΙΑ: Πιθανώς βλάβη του κοχλία
4.ΕΜΒΟΕΣ & ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Πιθανώς βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
5.ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ: Πιθανώς ιδιοπαθείς.
Β. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΜΒΟΕΣ (αυτές που ακούγονται & από τον εξετάζοντα)
1.Σύγχρονες με την αναπνοή (ανοικτή ευσταχιανη)
2.Σύγχρονες με μυϊκές συσπάσεις της υπεώας (μυοκλωνικός σπασμός)
3.Σύγχρονες με το σφυγμό:
3a.Αγγειακός όγκος
3b.Ανεύρυσμα
3c.Αρτηριοφλεβική επικοινωνία
3d.Αρτηριακή υπέρταση
3e.Φλεβικός βομβος
4.Με τίποτε από τα ανωτέρω:
4a.Φλεβικός βομβος
4b.Ακουστική εκπομπή
ΙΙ. ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ 'Η ΑΛΙΤΩΣΙΣ
Ο όρος αλίτωσις δείχνει δυσάρεστη αναπνοή.
Παράγοντες που επηρεάζουν την οσμή του σάλιου:
1.Η ηλικία
2.Το φύλλο
3.Η διατροφή
4.Η νηστεία
5.Η ψυχική διάθεση
ΑΙΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ
1.Φλεγμονές (οδόντων - γλώσσης, ούλων, αμυγδαλών - φάρυγγος - λάρυγγος)
2.Νεοπλάσματα στοματοφάρυγγος - λευκοπλακία
3.Συριγγια - αποστήματα
4.Διάφορα: Λουδοβίκειος κυνάγχη, ξένα σώματα, Διφθερίτις, λοιμώδης μονοπυρήνωση, πεμφιγα, πολύμορφο ερύθημα, κυνάγχη Plaut Vincent, βύσματα τροφών, λειχήνας, μετεγχειρητική κακοσμία, ακτινοθεραπεία.
ΑΙΤΙΑ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΑ
1.ΚΕΦΑΛΗ: ιγμορίτις, ξένα σώματα ρινός, ατροφική ρινίτις, OZAINA.
2.ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ: πνευμοθώραξ, φυματίωση, βρογχεκτασία, πνευμονοκονίαση, ξένα σώματα βρόγχων, ακτινομυκητίαση, καρκίνος.
3.ΝΕΦΡΟΙ: Νεφρική ανεπάρκεια
4.ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ: Γ-Ο-Π, στένωση οισοφάγου, εκκολπώματα οισοφάγου, στένωση πυλωρού, Γαστρορραγία, Κίρρωση ήπατος, σπληνεκτομή.
5.ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΙ
6.ΦΑΡΜΑΚΑ: ψυχοφάρμακα, αρσενικό, υδροκυάνιο (πικραμύγδαλου οσμή), ιχθυόλη.
7.ΠΟΤΕΣ - ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
8.ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: οστρακιά, τυφοειδής πυρετός, ιλαρά.
9.ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ: δυσμηνόρροια (οσμή κρομμύων), σακχαρώδης διαβήτης, νόσος Addison.
10.ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1.Αιτιολογική
2.Η φυσιολογική αλίτωσις αντιμετωπίζεται με καθαρισμό της γλώσσης & στοματοπλύσεις με υγρά που περιέχουν ψευδάργυρο & υπεροξείδιο του υδρογόνου.
ΙΙΙ. ΒΑΡΗΚΟΪΑ - ΚΩΦΩΣΗ
ΚΟΧΛΙΑΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Προεισαγωγική Παρατήρηση
Ένα κοχλιακό εμφύτευμα είναι σε θέση να ερεθίσει το ακουστικό νεύρο & έτσι να αφήσει να γεννηθούν στον εγκέφαλο ακουστικά φαινόμενα. Προϋπόθεση για την χρήση αυτής της τεχνικής είναι ένα ακέραιο ακουστικό νεύρο. Ο έχων απολέσει την λειτουργικότητά του κοχλίας χρησιμοποιείται ως στήριγμα του ενεργού ηλεκτροδίου.
'Ενδειξη
Η τοποθέτηση ενός κοχλιακού εμφυτεύματος είναι δικαιολογημένη σε αμφοτερόπλευρη κώφωση & σε πολύ μεγάλου βαθμού (νευροαισθητήρια) βαρηκοΐα, όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν προσφέρουν πια ικανοποιητική κατανόηση ομιλίας. Μέσω αξονικού & μαγνητικού τομογραφικού ελέγχου διαπιστώνεται η μορφολογική κατάσταση του λιθοειδούς οστού, του ακουστικού νεύρου & του εγκεφαλικού στελέχους. Είναι επιθυμητή η απόδειξη ότι το ακουστικό νεύρο είναι λειτουργικό, τουλάχιστον εν μέρει. Μαζί με την δοκιμασία ακρωτηρίου & τα E-BERA (ηλεκτρικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους) είναι σήμερα στην διάθεσή μας & η λειτουργική μαγνητική τομογραφία μετά από ηλεκτρικό ερεθισμό.
Λόγω των ωφέλιμων λειτουργικών αποτελεσμάτων από την χρήση των σύγχρονων συσκευών έχει μετατοπισθεί η ένδειξη για εμφύτευση από την πλήρη κώφωση στην παρουσία υπολειπόμενης ακοής. Σήμερα φαίνεται χρήσιμη μια εμφύτευση, εάν στο τονικό ακοόγραμμα ο ουδός ακοής στις μεσαίες συχνότητες είναι χειρότερος από 80 έως 90 dB & η αντίληψη ομιλίας με την καλύτερη προσαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας φτάνει μόνο τα 30-40%.
Επιλογή του εμφυτεύματος
Πρέπει να επιλέγεται το εμφύτευμα που είναι σε θέση να μετατρέψει όσο το δυνατόν ακριβέστερα το κύμα του φάσματος πληροφοριών ενός ακουστικού σήματος σε ηλεκτρικά ερεθίσματα. Είναι αναγκαία λοιπόν μια γρήγορη ανάλυση & τεχνολογία ερεθίσματος [1]. Επιπροσθέτως πρέπει το εμφύτευμα να χρησιμοποιεί (εκμεταλλεύεται) όλο το μήκος του κοχλία, για να ενεργοποιεί (κατά διαφορετικό τρόπο) το ακουστικό νεύρο [2].
Επιλογή των ασθενών
Η επιλογή των ασθενών είναι, εξαιτίας της ελλιπούς δυνατότητας λεκτικής επικοινωνίας, μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση [3].
Ενήλικες μεταγλωσσικά κωφαθέντες
Αυτή η ομάδα ασθενών ωφελήθηκε από την αποκτηθείσα προ της κωφώσεως ικανότητα ακοής & ομιλίας. Σε μικρής διάρκειας κώφωση & μετά από εμφύτευση ασθενών με υπολειπόμενη ακοή είναι συχνά δυνατή μια ανοιχτή αντίληψη ομιλίας, ήδη από την πρώτη προσαρμογή του εμφυτεύματος. Επίσης & μετά από μακροχρόνια κώφωση επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό για τον ασθενή αποτέλεσμα.
Προγλωσσικά κωφά ή κωφαθέντες παιδιά
Οι εξετάσεις για αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ χρονοβόρες & απαιτούν μια υψηλή ικανότητα του εξεταστή & των χρησιμοποιούμενων τεχνικών εξέτασης, για να διαπιστωθεί ποιες προοπτικές μπορεί να προσφέρει μια κοχλιακή εμφύτευση. Επειδή οι δυνατότητες των ασθενών για μια κανονική ανάπτυξη ακοής & ομιλίας είναι τόσο μεγαλύτερες όσο νωρίτερα γίνεται η εμφύτευση, πρέπει να υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρων (επιθυμία) να διαγιγνώσκονται τα εκ γενετής κωφά ή με υπόλειμμα ακοής παιδιά το νωρίτερο δυνατό, ώστε να είναι η πρώιμη κοχλιακή εμφύτευση. Σπουδαιότερη από την αριθμητική ηλικία του παιδιού για τον σχεδιασμό του χρόνου επέμβασης είναι ο προσανατολισμός προς τις φάσεις ανάπτυξης του παιδιού. Έτσι είναι επί παραδείγματι αναγκαίο, το παιδί κατά τον χρόνο της εμφύτευσης να έχει έναν σίγουρο (ασφαλή) έλεγχο της στάσης της κεφαλής. Έτσι είναι δυνατή η εμφύτευση, όπως δείχνει η πείρα, κατά το 4ο – 6ο μήνα της ηλικίας. Σε περιπτώσεις πολλαπλών αναπηριών είναι η ανάπτυξη δυνατότητας λεκτικής επικοινωνίας ιδιαίτερα σημαντική. Γι' αυτό άτομα με πολλαπλές αναπηρίες αποτελούν ιδιαίτερη ένδειξη για την χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος, όταν όμως αναμένεται ότι μπορούν να φέρουν μια τέτοια συσκευή.
Προγλωσσικά κωφοί ή κωφαθέντες έφηβοι & ενήλικες
Η θεραπεία των ασθενών από αυτή την ομάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου σε πολύ αργοπορημένη πρόσληψη ακουστικών ερεθισμάτων μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, όμως μερικές φορές ακόμη & αργά, μετά από 10 χρόνια κώφωσης, είναι χρησιμοποιήσιμη τουλάχιστον κατά ένα κάποιο μέρος.
Διαγνωστική προσέγγιση
Η προεγχειρητική διαγνωστική χρησιμεύει στο να διαπιστωθεί, εάν το ακουστικό νεύρο είναι λειτουργικά ικανό & εάν τα ανατομικά δεδομένα επιτρέπουν την εμφύτευση. Σε παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί εάν ένα παιδί, ιδιαίτερα στην φάση μέχρι την επίτευξη μιας ορισμένης ακουστικής ικανότητας, μπορεί να φέρει το εμφύτευμα.
Απεικόνιση
Κατά κανόνα διενεργείται μια αξονική τομογραφία για την εκτίμηση των οστέινων δομών & μια μαγνητική τομογραφία για την αποτίμηση των νεύρων & των πληρωμένων με υγρό χώρων.
Λειτουργικές δοκιμασίες
'Εχει καταξιωθεί ο ηλεκτρικός ερεθισμός του ακουστικού νεύρου, στο οποίο εφαρμόζονται ηλεκτρική παλμοί, παλαιότερα κυρίως μέσω ενός ηλεκτροδίου επάνω στο ακρωτήριο, σήμερα μέσω πλήρωσης του έξω ακουστικού πόρου με αλατούχο διάλυμα. Σε αμφίβολα αποτελέσματα, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία αποτελεί μια αντικειμενική εναλλακτική λύση. Κατά αυτήν την εξέταση επιτυγχάνεται μια ηλεκτρική διέγερση του ακουστικού συστήματος & συγχρόνως μια εξέταση του μεταβολισμού των ακουστικών κέντρων. Η δαπάνη είναι σημαντική.
Αναισθησία
Γενική αναισθησία (νάρκωση)
Κατά κανόνα η εγχείρηση διενεργείται με γενική αναισθησία με επιπρόσθετη τοπική αναισθησία. Πρέπει να προσεχθεί ώστε η επιλογή της μεθόδου της αναισθησίας να βοηθά στην μείωση της περιφερειακής αιμορραγίας στο χειρουργικό πεδίο.
Τοπική αναισθησία.
Σε ενήλικες, η εγχείρηση είναι δυνατή με τοπική αναισθησία χωρίς περιορισμό, όταν ο χειρούργος είναι σίγουρος, ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από δυο ώρες περίπου.
Χειρουργική επέμβαση - Προϋποθέσεις
Η κοχλιακή εμφύτευση πρέπει να εκτελείται μόνο όταν η ανατομική & λειτουργική κατάσταση την επιτρέπει & όταν η αναγκαία μετεγχειρητική φροντίδα με τεχνική υποστήριξη & εκπαίδευση (αποκατάσταση) , ιδιαίτερα σε εκ γενετής κωφά παιδιά, είναι αξιόπιστα εγγυημένη.